Paint -ohje 1

Tausta


Mainitsin aik. postauksessa että voisin laittaa tänne joitain itse opiskellun amatöörin vinkkejä kuvankäsittelystä. Tässä Paint -ohje aloittelijalle, joka ei ole aikaisemmin juurikaan käyttänyt ko. ohjelmaa. Ohje on yksityiskohtainen ja saattaa tuntua hyvin simppeliltä. Paint on ihan kiva ohjelma silloin kun on kyse kuvakoon muuttamisesta ja pienistä muokkauksista tai tekstin lisäämisestä. Se on helppo käyttää ja yleensä koneella, valmiiksi asennettuna. (Windows 7 -käyttöjärjestelmä: jos et löydä Paintia työpöydältä tai käynnistävalikosta, niin se löytyy: Käynnistä > Kaikki ohjelmat > Apuohjelmat > Paint).

Ajattelin tehdä jonkun ohjeen myös PaintNETILLÄ, joka on ilmainen netistä asennettava kuvankäsittelyohjelma. Se on kevyt ja siihen voi asentaa myös suomenkielen paketin. Se on huomattavasti monipuolisempi kuin Paint, mutta kuitenkin suhteellisen helppo käyttää. Mutta tämä nyt ensin :)

Vinkki: Harjoituskuvana ei kannata käyttää sitä parasta kuvaa, vaan ottaa kuvasta kopio. Muokattaville ja muokatuille kuville voi tehdä omat kansiot ja tallettaa kopioidut kuvat kansioihin, ettei satu vahinkoja ja onnistu hävittämään sellaista kuvaa jonka haluaa säilyttää myös muokkaamattomana. (ohjeen kuvat saa suuremmiksi klikkaamalla kuvaa).

Ps. Tästä tulikin aika pitkä ohje. Saa kommentoida ja kysyä tarvittaessa. Korjailen ohjetta, jos löytyy "virheitä" :)

HUOM ! Ohjeet ja kuvat ovat Ekotintin omaisuutta. Ethän kopioi niitä. Voit linkittää suoraan tälle ohjesivulle. Kiitos :) Viestiä ja kysymyksiä ohjeesta voit lähettää kommenttilomakkeella.

Kuva 1
Kuvan Paintiin voi tuoda monella eri tavalla, valitsin tämän. Toin kaksi kuvaa, "kukat" ja "laituri", molemmat omaan ikkunaan.
Kuva 2
Kuva 3a
"kukat" Kuva 4
Valitse toinen kuva. Mene kuvakirjastoon, klikkaa kakkospainikkeella kuvan päällä ja valitse avautuvasta valikosta Avaa sovelluksessa > Paint Kuva aukeaa toiseen Paint -ikkunaan.
Kuva 3b
Jos kuvat ovat eri kokoiset, muutetaan ensin kuvakokoa kuvapisteillä. Itse käytän yleensä 640x480 kuvakokoa blogissa julkaistaviin kuviin. Blogi "pyörii" paremmin kun kuvakoko ei ole liian suuri, eikä vie liikaa tilaa.
"laituri" Kuva 5
Kuva 6
Kuva 7
Nyt meillä on kaksi saman kokoista kuvaa.
Kuva 8
Kuva 9
Muutetaan TAAS kuvakokoa (1.). Tässä tapauksessa pienennetään "kukat" -kuvaa 80%:in alkuperäisestä. Seuraavaksi kopioidaan "kukat" -kuva (2. ja 3.)...
Kuva 10
avataan "laituri" -kuva ja liitetään "kukat"kuva "laituri"kuvan päälle (4.). Kun kuvan ympärillä näkyy katkoviiva (5.), kuvaa voi liikutella ja asetella haluamaansa paikkaan viemällä kursori (muuttuu nelipäiseksi nuoleksi) kuvan päälle. Vinkki: Jos katkoviiva klikataan pois ja kuva on mennyt väärään paikkaan, poista se "kumoa" -painikkeella ja liitä kuva uudelleen.
Kuva 11
Tehdään kuville kehykset.
Kuva 12
Valitse suorakaide (1.), haluamasi kehyksen leveys (2.) ja väri (3.). Vedä kehys kuvan kulmasta kulmaan. Kehyksen saat pois "kumoa" -painikkeella. Vinkki: Voit valita värin myös kuvasta "pipetillä" (4.).

Kuva 13
Kirjoitetaan teksti.
Kuva 14
Avaa tekstityökalu...
Kuva 15
vie kursori kuvan päälle ja klikkaa. Tekstilaatikko ja -työkalut tulee näkyviin. Katkoviivan näkyessä voit kirjoittaa ja muokata tekstiä, ja siirtää tekstilaatikkoa nelinuolikursorilla haluamaasi paikkaan. Vinkki: Tässä on sama sääntö kuin kuvan kanssa. Jos teksti menee väärään paikkaan ja katkoviiva klikataan pois, tekstiä ei voi enää siirtää, vaan on aloitettava alusta. Käytä tässäkin "kumoa" painiketta.
Kuva 16
Tekstille voi laittaa myös taustavärin.
Kuva 17
Kuva 18

Ei kommentteja: